Werking brandweer

In de onderstaande rubrieken kom je alles te weten over de werking van het brandweerkorps.

Werking brandweer en specialisaties

De brandweer beperkt zich niet alleen tot het blussen van branden, ook het redden van personen uit autowrakken, water of op plaatsen waar we met ons standaard brandweermateriaal niet bij geraken.

In de onderstaande rubrieken kom je alles te weten over de werking van het brandweerkorps en de verschillende taken van de brandweerman.

  • Brandbestrijding
  • R.I.S.C.
  • Duikers
  • Technische Interventies
  • Wespenbestrijding

Brandbestrijding

De hoofdtaak van de brandweer bestaat uit het bestrijden van branden.
Iedere brand is anders want het is niet altijd een brand in een gebouw of in een voertuig.

Om op al deze situaties correct te kunnen reageren oefenen we wekelijks op vrijdagavond en maandelijks op zondag.
Voor onze eigen veiligheid en die van onze collega’s beschikken we over de modernste persoonlijke beschermingsmiddelen (lees: kledij en ademlucht toestellen) en hebben we het modernste materiaal in onze voertuigen zitten om jullie eigendommen zo goed mogelijk te vrijwaren.


R.I.S.C.

R.I.S.C of voluit Rescue In Safe Conditions is een specialisatie naast de normale brandweertaken die door een beperkt aantal personen uit ons korps uitgeoefend word.

Het R.I.S.C-team is een team die instaat voor de redding van slachtoffers uit grote hoogtes of dieptes. Stuk voor stuk zijn deze personen hoog opgeleid voor deze functie en beschikken ze dan ook over uiterst professioneel materiaal om dergelijke reddingen te doen.
Meer over dit materiaal vind je onder de rubriek “Materiaal”.

Om de interventies en oefeningen tot een goed einde te brengen beschikt dit team ook over 2 voertuigen, de elevator (32m) en de materiaalwagen met de aanhangwagen van het R.I.S.C-team.
Meer hierover in de rubriek “voertuigen”.

Recent werd ook een oefenplatform gebouwd in de kazerne om op evacuaties te kunnen oefenen vanuit diepte.


Duikers

De brandweer van Torhout beschikt ook over een eigen duikteam.
Het duikteam staat in voor het redden van personen uit water en om voertuigen die in het water zijn terechtgekomen te helpen takelen.

Ook staat dit team er voor in om tijdens de winter ijsmetingen uit te voeren op vijvers en om in samenwerking met de politie zoekacties uit te voeren op open water met de boot.
Onze duikers zijn stuk voor stuk goed getrainde personen die iedere maandagavond oefenen in het stedelijk zwembad van Torhout. Iedere duiker beschikt over zijn eigen uitrusting en toebehoren, deze zijn geplaatst in hun persoonlijke materiaalkar in het duikerslokaal zodat ze bij een interventie snel kunnen vertrekken en al hun materiaal mee hebben.

Zoals eerder vermeld beschikt het duikteam ook over een eigen boot, deze boot kan te allen tijde worden ingezet om mensen te evacueren bij wateroverlast of om de duikers naar een bepaalde locatie op water te transporteren.

U kan het materiaal van het duikteam bezichtigen onder de rubriek “materiaal”.


Technische Interventies

De brandweer heeft naast branden blussen ook nog andere taken te vervullen.

Vaak moet de brandweer uitrukken voor stormschade, redden van een dier in nood, redden van personen uit een lift, redden van personen in nood die opgesloten zitten in hun woning en niet op eigen kracht de deur kunnen openen, redden van slachtoffers uit een autowrak, het reinigen van de openbare weg (bvb door een ongeval of door een oliespoor), wateroverlast, bijstand van de ziekenwagen met de ladderwagen,enz…


Wespenbestrijding

Je zou het misschien niet meteen denken maar ook wespenbestrijding behoort tot één van de taken van de brandweerman, een selecte groep uit het korps is opgeleid om wespennesten te bestrijden.

De wespennesten worden echter niet meer weggenomen om de risico’s op een aanval te beperken, maar de nesten worden ingespoten met een dodelijk gif voor koudbloedige dieren.
Dit contactgif zorgt ervoor dat enkele wespen die dit gif op hun lichaam hebben, heel het nest kunnen doden door de rest te vergiftigen.

Uiteraard is deze taak niet zonder risico, daarom hebben we in de kazerne speciale wespenpakken ter beschikking zodat we beschermd blijven van wespensteken.


Toegevoegd op 05 november 2015 | Door De Dobbeleer Vincent